Unitatea centrala este partea cea mai importanta a sistemului de alarma; alegerea acesteia va determina in primul rand numarul de senzori care pot fi instalati, dar si modalitatea in care declansarea la efractie va fi anuntata la distanta proprietarului acesteia. De asemenea, sistemele evoluate pot fi controlate de la distanta prin linia telefonica, reteaua GSM sau Internet.
Unitate Centrala Alarma
Tastatura este interfata de comunicatie cu sistemul de alarma; prin intermediul acesteia, utilizatorul stabileste starea alarmei (armata, partial armata, dezarmata) iar sistemul ii comunica evenimentele care au avut loc (activitatea senzorilor, care zona s-a declansat, cand etc.)
Tastatura
Apelatorul vocal. Conectarea acestuia la sistemul de alarma faciliteaza anuntarea prin mesaje vocale, la distanta, nu numai declansarea alarmei ci si identificarea zonei activate. Prin intermediul acestuia, asistat de sintetizatorul vocal, utilizatorul poate controla anumite functii si dispozitive ale sistemului de alarma precum si dispozitive externe pentru siguranta sau confort. Apelatorul utilizeaza pentru conectare linia telefonica fixa sau comunicatoare GSM.
Apelator telefonic cu sintetizator de voce
Comunicatorul GSM, GPRS, IP este un dipozitiv care,
fie inlocuieste linia telefonica fixa (in lipsa acesteia), fie o suplimenteaza (pentru un grad mai mare de siguranta) Suplimentar poate trimite si SMS utilizatorului. In modul de functionare GPRS sau IP acesta permite atat monitorizarea online a sitemului de alarma cat si reducerea costurilor de comunicatie. Pentru initierea comunicatiei la declansarea alarmei este necesar un SIM activ in oricare dintre retelele mobile de telecomunicatii.
Comunicator GSM, GPRS, IP
Senzorii de miscare in infrarosu (PIR - Passive Infrared Receptor) fie ca sunt volumetrici sau perdea pot detecta corpurile calde in miscare. Sunt modele care pot discrimina animalele de oameni. Acestia sunt instalati in incaperile in care exista riscul patrunderii din exterior; in cazul in care sistemul de alarma este activat, orice intruziune intr-o astfel de zona va conduce la declansarea alarmei.
Detectori de miscare volumetrici si perdea in infrarosu
Detectorii In infrarosu perdea si de geam spart ii suplimenteaza cu succes pe cei de miscare, declansand alarma anterior patrunderii in spatiu, in cazul in care intrusii patrund in perimetru protejat sau se produce spargerea unei ferestre. Sunt deosebit de utili pentru protectia perimetrala reprezentand, alaturi de contactele magnetice, baza utilizarii sistemului de alarma chiar si atunci cand suntem acasa.
Detectori de spargere a gemurilor
Detectorii de fum, gaz metan, monoxid de carbon, crestere a temperaturii declanseaza alarma in cazul in care se schimba conditiile de mediu, protejand astfel bunurile si viata membrilor familiei; acesti sunt activi non-stop, indiferent de starea sistemului de alarma (armat sau dezarmat).
Detectori de fum, temperatura, gaz, monoxid de carbon
Contactul magnetic are rol functional; acesta comunica centralei daca intrarea in spatiul protejat s-a facut in mod corespunzator, caz in care va lasa timp proprietarului pentru dezactivarea sistemului; in caz contrar, alarma va fi declansata instantaneu.
Contact actionat magnetic
Unitatea de avertizare anunta local, optoacustic, declansarea alarmei; este important sa fie protejata corespunzator, sa aiba acumulator propriu si sa fie situata intr-un loc greu accesibil dar vizibil.
Unitatea de avertizare opto acustica