Cum alegem un DVR

Acest ghid este informativ.
Aceste dispozitive trebuie programate de un specialist - altfel sunt nefunctionale - si configurate in functie de caracteristicile locului unde sunt instalate.
In momentul alegerii unui DVR (Digital Video Recorder) trebuie sa tineti cont de raspunsurile la urmatoarele intrebari:

Cate camere video sunt necesare?

Majoritatea DVR-urilor sunt configurate pentru achizitia a 4, 8,16 sau 32 camere video. In momentul luarii deciziei, trebuie avute in vedere atat necesitatile curente, cat si probabilitatea extinderii.
Echipamentele folosite de noi permit extinderea prin adaugarea inca unui DVR, fara a fi nevoie sa-l scoatem din functiune pe cel existent.

Ce rata a cadrelor (fps) este necesara?

Numarul cadrelor pe secunda (frame pe secunda) este o „unitate de masura” importanta a performantelor sistemului video.
Aplicatiile de supraveghere video necesita, de obicei, intre 6 si 25 fps, in comparatie cu calitatea inregistrarilor video ce tin de televiziune, care ajunge la 25 fps in sistemul PAL. Numarul de cadre pe secunda ale unui DVR trebuie sa fie cel putin egal cu necesarul de cadre pe secunda estimat pentru o camera, inmultit cu numarul de camere video. Daca specificatiile DVR-ului se refera la Campuri pe secunda („Fields per Second”), va trebui ca cifra respectiva sa fie impartita la 2 pentru a determina numarul de cadre.

Ce capacitate de stocare este necesara?

Calculul capacitatii de stocare a unui DVR poate fi complicat. Marimea hard-disk-ului ofera doar jumatate din raspuns. Cel mai important element de masura este dimensiunea cadrelor (frame size). Un cadru mic pentru supravegherea video, de 320x240 pixeli color, poate necesita intre 4.000 si 50.000 de biti pentru stocare - in functie de calitatea imaginii si de compresia datelor. O dimensiune mai mare a cadrelor conduce la scurtarea perioadei de stocare a inregistrarilor, insa imaginile cu rezolutie din ce in ce mai mare sunt necesare pentru ca informatia sa fie inteligibila. O solutie de ultima ora este reprezentata de DVR-urile care folosesc algoritmii MPEG4 sau H264 pentru compresia video - standarde care ofera cea mai inalta calitate si eficienta in acest moment. Bineinteles, buna implementare a acestor standarde tine de calitatea DVR-ului si de producatorul acestuia.
Modele diferite de DVR, de la producatori diferiti, folosesc spatii de stocare diferite pe hard-disk chiar daca timpul vizat, calitatea imaginilor si standardul de compresie (ex. H264) sunt aceleasi. Posibilitatatea reglarii fine a sensibilitatii si ariei de detectie a miscarii din imagine este, de asemenea, foarte importanta pentru spatiul de stocare si usurinta urmaririi evenimentelor. Acesta este unul din atributele importante care diferentiaza aceste dispozitive.

Ce latime de banda de date este necesara?

DVR-urile pot fi conectate la reteaua de date, atat pentru accesul local cat si de la distanta, prin internet. Din cauza faptului ca fisierele video pot fi relativ mari, daca dispozitivul care transmite imaginile nu este unul performant, accesul de la distanta - atat in direct cat si pentru inregistrari - necesita de obicei o conexiune broadband atat in locul unde este amplasat sistemul video, cat si in locul de unde se realizeaza accesarea acestuia.
Stabilitatea si eficienta transmisiei la distanta a imaginilor depinde de performanta programelor alese de producator, de calitatea solutiilor electronice precum si de buna programare a dispozitivelor facuta de catre specialistii firmei instalatoare.
Echipamentele instalate de noi folosesc algoritmi de compresie performanti, ceea ce duce la o reducere a spatiului de stocare -pastrand o excelenta calitate a imaginilor - si la costuri reduse pentru transmisia la distanta, prin internet.
Conexiunea catre acestea este optimizata si pentru dispozitivele mobile - telefoane, tablete etc.
Experienta noastra in domeniu este de peste 25 de ani.